Otsikko on totta monella tapaa – mutta kun alkaa tutkia tarkemmin sisustamisessa käytettävien materiaalein vaikutuksia ilmastoon sen merkitys konkretisoituu entisestään. Tämän blogin innoitti pieni tutkimustyö kahden valmistajan, Lepo Products ja Fibo System tuotteiden ympäristövaikutuksia kuvaavan datan parissa. Sekä lokakuun Avotakassa ollut juttu otsikolla ”Jäteistä kankaiksi”. Se on loistava sukellus kierrätyskuitujen, puusta- tai muista luonnonkuiduista ja jätteistä löytyviin mahdollisuuksiin tekstiiliteollisuudessa. Lämmittää tällaisen materiaalitekniikan tohtorin, sisustussuunnittelijan ja puusepänalun sydäntä.

Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys, kuten paneelikiinnikkeellä. Se mahdollistaa erittäin siistin asennusjäljen ja sen, että paneelit voidaan irrottaa ehjinä uudelleenkäytettäviksi. Naava toimittaa kasviseinä tilanjakajaksi ja hyvinvointia edistämään.

Sanottakoon heti alkuun, että oletan valmistajien ja heidän yhteistyökumppaneidensa toimineen hyvässä uskossa ja parhaansa mukaan antaen mahdollisimman oikeaa tietoa. Vaikka hiiliekvivalentin (CO2e ), siis tuotteen ilmastovaikutuksen, laskemiseen on standardeja, vaikutta lopputulokseen mm. tuotteesta ja materiaalien valmistuksesta käytettävissä olevien tietojen tarkkuus ja oikeellisuus, tehdyt oletukset ja rajaukset sekä se mistä lähteestä eri materiaaleille käytettävät hiiliekvivalentit on kerätty. Joten parhaalla tahdollakaan mitään muuta kuin virallista hiilijalanjälkilaskelmaa ei voi ihan suoraan verrata keskenään. Fibo Systemsin raportti on ympäristövaikutusanalyysi, jossa verrataan puupohjaista kylpyhuonesysteemiä tyypilliseen laatoitettuun systeemiin, molemmat sisältäen vedeneristyksen. Lepo Productsin data taas on EDP (Enviromental Product Declaration) eli ympäristöseloste Lelu-tuolille. Joitakin havaintoja näistä kuitenkin pystyy tekemään.

Ensimmäinen, ja aika yllättävä havainto on se, kuinka paljon verhoilukangas voi vaikuttaa tuotteen kokonaispäästöihin. Tämä selviää Lelu-tuolin tuotekortista, jossa kerrotaan kokonaispäästöt koko elinkaaren ajalta (cradle to grave) 93% villaa ja 7 % polyamidia sisältävällä verhoilulla ja 98% kierrätetystä polyesteristä tehdyllä kankaalla; 75,77 kg COe ja 21,96 kg COe. Luit oikein, aito villakangas tuottaa moninkertaiset päästöt verrattuna kierrätysmuoviin. Tarkoitukseni ei ole julistaa villakankaita pannaan, mutta kieltämättä ero on huima. Ja se saa kysymään mitä kaikkea on huomioitu laskelmissa ja mitä ei ja mikä eron selittää. Tuotekortista ei ilmene onko kierrätys-PET päästöissä huomioitu alkuperäisen PET-kuidun tuotannon päästöt kierrätyskuidun tuotannon lisäksi, ja jos on niin kuinka laajasti? Ja toinen asia mikä tästä tulee mieleen – arvosta ja pidä huolta villakankaisista tuotteista jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään!

Fibo Systems toimittaa materiaaleja märkätiloihin – keittiöön välitilaan ja kylpyhuoneeseen vedeneristävän systeemin. Tuotteet ovat sertifioitua koivuvaneria ja korkeapainelaminaattia.

Fibo Systemsin raportin mielenkiintoisin havainto on se, että eri laattavalmistajien välillä erot tuotteiden päästöissä vaihtelevat suuresti. Raportin vertailun lopputulos sinänsä ei yllätä, Fibo Systems:in kokonaispäästöt, kun huomioidaan myös puun hajoamisessa vapautuva hiilidioksidi, ovat pienemät kuin vastaavaan kylpyhuoneen laatoittamiseen tarvittavien materiaalien. Mutta ero parhaimman, eli päästöiltään pienimmän valmistaja laatoilla ja ”huonoimman” toimijan laatoilla on suurempi kuin parhaan laatan ja puupohjaisen systeemin välillä. Keraamisten laattojen päästöistä suurin osa syntyy niiden tuotannosta, eikä niistä vapaudu hiilidioksidia kun käyttöikä on loppu. Tähän asti olen tuntenut kohtuullisen suurta tuskaa keraamisten laattojen valmistuksen suuresta energiankulutuksesta. Jälleen herää kysymyksiä siitä mistä erot johtuvat, valmistusprosessien tehokkuudesta ja uusiutuvan energian käytöstä, vai päästökompensoinnista?

Nämä havainnot motivoivat ainakin minua siinä että:

– sisustusmateriaalien toimittajien tutkiminen kestävän kehityksen ja ympäristövaikutusten näkökulmasta ei suinkaan ole tarpeetonta, erot voivat olla yllättäviä ja kysymyksiä löytyy alussa enemmän kuin vastauksia

– puusta syntyy kohtalaisen isot hiilidioksidipäästöt kun se mätänee tai poltetaan energiaksi. Joten huonekalujen elinkaaren jatkaminen uudistamalla, kunnostamalla tai entisöimällä on tärkeää ja maapallolle pikkuisen parempi valinta.

Jutun kirjoitti Muutosagentuuri dsgnbyK

Muutosagentuuri tarjoaa palveluja sisustussuunnitteluun ja vanhojen huonekalujen uudistamiseen. Tutustu palveluihini, pikalinkit löydät sivun alalaidasta.
Jos sinulla on kysyttävää laita sähköpostia info@muutosagentuuri.fi


Ollaan yhteyksissä!

Muutosagentuuri dsgnbyK
Pirjo Laurila
sisustussuunnittelija

Muutosagentuurin palvelut