Ennen polttoa jäte kerätään betonihalliin, jossa hylätyt huonekalut ja muut suuret tavarat murskataan.”

Näin lukee Alli Hallonbladin toimittamassa HS Ympäristö jutussa 17.7.2023 ( https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009688284.html ), jonka aiheena on kierrätys Suomessa. Juttuun on haastateltu Suomen Ympäristökeskuksen erikoissuunnittelijaa Hanna Salmenperää ja hän pohtii kulutustottumisten ja yhä kasvavan jätemäärään yhteyttä – kun heikkolaatuista tavaraa tuotetaan ja kulutetaan aina vain enemmän se väistämättä nostaa jätemäärää. Suomalaiset tuottivat vuonna 2021 lähes sata kiloa enemmän yhdyskuntajätettä asukasta kohden kuin EU:ssa keskimäärin. Kierrätysaste puolestaan oli selvästi EU:n 49 prosentin keskiarvoa pienempi.” Ja vielä tämä ”kun tarkastelee kansainvälistä luonnonvarojen kulutuksesta kertovaa Global Footprint Network-tilastoa, Suomi on Euroopan käkimaita asukaskohtaisen kulutuksen mittarilla.” Tämän vuoden Suomen ylikulutuspäivä oli 31. maaliskuuta – siihen mennessä olimme käyttäneet laskennallisen osuutemme maapallon luonnonvaroista.

Surullista luettavaa, mutta niin tärkeää asiaa. Mitä sitten voimme tehdä, paitsi tietenkin lajitella jätteet paremmin, jotta ne saadaan kierrätettyä eikä poltettua? Jutun pääasia oli siinä että Suomi on saanut EU:lta ennakkovaroituksen alhaisen kierrätysasteen vuoksi. Voisimmeko paremman kierrättämisen lisäksi kuluttaa hieman vähemmän, tai ainakin harkitummin? Ja kunnostaa ja korjata sitä mitä meillä jo on, eli pidentää tuotteiden elinkaarta, erityisesti huonekalujen? Luultavasti iso osa murskausta odottavista huonekaluista on heikkolaatuisia mutta joukossa on taatusti myös sellaista, jota voisi korjata ja uudistaa.

Vintage- design- ja antiikkihuonekaluille on jo onneksi kasvava joukko kiinnostuneita käyttäjiä. Vanhat, ihan tavallisetkin kokopuiset sekä rimalevystä, vanerista tai lastulevystä viiluttamalla tehdyt kalusteet pesevät laadultaan nykyiset kenno/kuitulevystä tehdyt ja muovikalvolla päällystetyt huonekalut mennen tullen. Niitä onneksi edelleen löytyy vinteiltä ja varastoista, kirppareilta ja kierrätyskeskuksista. Usein ne näyttävät rujoilta ja kaikkea muuta kuin houkuttelevilta mutta niitä voi modernisoida ja uudistaa monella tapaa – vaikkapa karsimalla koristeellisuutta, korjaamalla ja uusimalla pinnat, vaihtamalla väriä maalilla, lakalla tai öljyvahalla sekä modernisoimalla jalkoja ja vetimiä. Joskus jopa pitämällä vanhaa materiaalina, josta voi luoda jotain täysin uutta. Tarvitaan vain huolenpitoa ja rakkautta!

Vanhat, puusepän aikanaan tekemät mutta nyt kaatopaikalle menossa olleet yöpöydät uudistuivat.

Kalusteiden uudistaminen, jota monesti myös tuunaukseksi kutsutaan, on melko aikaa vievää mutta suhteellisen suoraviivaista toimintaa. Pese, tee pohjatyöt hiomalla tai muuten poistamalla vanha pinta tarpeen mukaan, maalaa tai tee muu käsittely. Entisöinti on sitten jo hieman vaativampi laji, kun tavoitteena on alkuperäinen ulkonäkö ja mahdollisesti puuttuvat viilutukset on korjattava sen sijaan että kittaat kolon ja maalaat yli. Se mitä itse teen on jotain tuunauksen ja entisöinnin välimaastossa – elvytän ja uudistan, myös viilutuksia. Jos haluat tuunata itse huonekalujasi, voin auttaa sinua siinä alkuun. Jos kaipaat näkemystä kuinka uudistaa vanha huonekalu sopimaan sisustukseesi konsultoin mieluusti – olenhan myös sisustussuunnittelija. Ja jos tuo tuunaus ei ole sinun juttusi niin minulta saat huonekalut uudistettuna haluamallasi tavalla.

Toki tarvitsemme myös uusia huonekaluja, mutta laadukkaita, jotta myös tulevilla sukupolvilla on jotain mitä uudistaa. Hankkimalla vanhan, uudistetun kalusteen saat varmasti yksilöllisen huonekalun, jolla on tarinoita ja muistoja - ne ovat jo itsessään riittävän hyvä syy. Lisäksi saat erittäin todennäköisesti on laadultaan paremman kuin vastaavan hintainen uusi kaluste olisi, olemassa olevan käyttö vähentää luonnonvarojoen kulutusta ja uustuotantoon liittyviä CO2- päästöjä – ollen siis myös pikkuisen parempi vaihtoehto maapallolle. 

Jutun kirjoitti Muutosagentuuri dsgnbyK

Muutosagentuuri tarjoaa palveluja sisustussuunnitteluun ja vanhojen huonekalujen uudistamiseen. Tutustu palveluihini, pikalinkit löydät sivun alalaidasta.
Jos sinulla on kysyttävää laita sähköpostia info@muutosagentuuri.fi


Ollaan yhteyksissä!

Muutosagentuuri dsgnbyK
Pirjo Laurila
sisustussuunnittelija

Muutosagentuurin palvelut